Με ποιον τρόπο ένας χώρος κουβαλάει τη μνήμη του και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στις επόμενες γενιές; Μπορούν οι ξεχασμένες φωνές ενός τόπου να επηρεάζουν ακόμη τις ζωές όσων κινούνται σε αυτόν; Με διάθεση κριτική και αναστοχαστική, η παράσταση Ιστορίες που Είναι Μονάχα Μια Κραυγή κι Αυτή Ακατανόητη επιχειρεί να αφηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο μια πόλη επιλέγει να ξεχνά (και συνεπώς να επαναλαμβάνει) την Ιστορία της.
Φοιτητές και φοιτήτριες Υποκριτικής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ καλούν το κοινό σε μια ιδιαίτερη ξενάγηση στο campus του ΑΠΘ, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης. Με αφετηρία το βιβλίο Προφορικές Μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα (Ευρασία, 2015), καθώς και αποσπάσματα κειμένων των Γ. Ιωάννου και Η. Πετρόπουλου, οι ηθοποιοί της in situ αυτής παράστασης μοιράζονται σκέψεις και ιστορίες δικές τους και ξένες, παλιές και σύγχρονες. Ιστορίες σχετικές με το ξεκλήρισμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, την καταστροφή του Εβραϊκού Νεκροταφείου πάνω στο οποίο βρίσκεται το σημερινό campus του ΑΠΘ αλλά και πιο πρόσφατα περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα σε αυτό.
26.6.2023 & 27.6.2023 2023, 19.00, Γρασίδια Νομικής Σχολής
H TAYTOTHTA TΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου
Παίζουν: Ελίνα Αντωνίου, Ραφαηλία Γαβαλά, Ιφιγένεια Δατσιάδου, Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Ειρήνη Ηροδότου, Χρύσα Ιωαννίδου, Φιόνα Κατοίκου, Οδυσσέας Κλήμης, Ζωή Μπάτζιου, Σοφία Νίνου, Μαριάνθη Ξυνταριανού-Τσιροπινά, Στέλιος Ράμμος, Μιχάλης Στεφανίδης, Ντορίνα Ταχιράι