Toν Ιούνιο του 2023 Tμήμα Θεάτρου συμμετέχει για 6η φορά στην Prague Quadrennial. Το θέμα που δόθηκε από τη διοργάνωση της για τον φοιτητικό τομέα ήταν RARE Stories of Unique Places. Με αυτό ως αφετηρία διαμορφώθηκε ένα κοινό θεματικό πλαίσιο με τίτλο Rethinking Cities: Performing places and stories of resilience, πάνω στο οποίο δούλεψαν δέκα πανεπιστημιακά τμήματα από τέσσερεις πόλεις της Ελλάδας με σκοπό μία συλλογική εκπροσώπηση.
Ο θεματικός αυτός άξονας διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων της Σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου, σε δύο φάσεις ως εξής:
Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ (πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών)
Επιβλέπουσα: Λίλα Καρακώστα
Η πόλη ως μια σύνθεση υλικών και άυλων στοιχείων: της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής, της κοινωνικής και πνευματικής ζωής.
Θεσσαλονίκη, η πόλη με τα πολλά πρόσωπα: από την πολυπολιτισμική πόλη των αρχών του 20ού αιώνα στη σύγχρονη πόλη του 21ου
Η ιστορική πόλη με το αποτύπωμά της στον χρόνο: η αρχαία πόλη, η ρωμαϊκή πόλη, η βυζαντινή πόλη, η οθωμανική πόλη, η εβραϊκή πόλη (κάποτε Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων).
Ο μετασχηματισμός της πόλης μέσα από γεγονότα-σταθμούς: η πυρκαγιά του 1917, η έλευση των προσφύγων το 1922, ο αφανισμός του εβραϊκού πληθυσμού το 1943.
Η σύγχρονη πόλη ως ένα ζωντανό αρχείο αλλά και ως μοναδικός βιωματικός, εκθεσιακός χώρος.
Μέρος 1ο
Από τη φανταστική πόλη στην πραγματική, από τις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο στην Ορατή πόλη, τη Θεσσαλονίκη.
Μέσα: κολλάζ, ανσαμπλάζ, τρισδιάστατη μακέτα.
Τελική σύνθεση: ένα συνολικό έργο
Χώροι έκθεσης: το Λιμάνι, ο χώρος που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι Ομπρέλες του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Παραλιακής ζώνης.
Μέρος 2ο
Η πόλη μετά…
Στις 28-2-2023 ένα πολύνεκρο δυστύχημα από τη σύγκρουση δύο τρένων συγκλόνισε τη χώρα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε τον τελικό προορισμό της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Ανάμεσα στους 57 νεκρούς, 13 φοιτήτριες και φοιτητές που επέστρεφαν μετά από σύντομες διακοπές της Αποκριάς.
Η πόλη βυθίστηκε στο πένθος. Αυθόρμητα χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας σε πρωτόγνωρα μαζικές πορείες διαμαρτυρίας.
Το τραγικό γεγονός και ο τεράστιος απόηχός του στην πόλη αποτυπώνεται σε μια σειρά έργων που προστέθηκαν στο αρχικό συλλογικό έργο.
-
EXTENDED VIDEO: School of Drama Auth_The cities and the city_P Q 2023_3 33 min
-
Επιβλέπουσα Λίλα Καρακώστα, Καθηγήτρια Σκηνογραφίας
Φοιτήτριες/φοιτητές: Ειρήνη Αγιαννίτη, Σταυριάνα Δολμέ, Ειρήνη Ζαχαρίου, Ειρήνη Θεοδοσίου, Άννα Ισχνοπούλου, Στέλλα Καρανάσιου, Διώνη Καρκαλέτσου, Νίκη Λεδάκη, Πάνος Μιτσέλης, Παναγιώτα Μούρου, Τουλίν Οσμάν, Στεφανία Πανταζοπούλου, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Σοφία Μελίνα Παπαδοπούλου, Εύα Παρλάνη, Ραφαέλα Προδαφίκα, Θεοδώρα Σαρρή, Δήμητρα Τσιντσίνη, Κωνσταντίνα Τσολακίδου, Βίβιαν Φλιούκα, Ευαγγελία Φωτιάδου, Ολυμπία Χαραλαμπίδου, Λουΐζα Μαρία Χαραλάμπους, Ερνέστα Χατζηλεμονίδου, Χρύσα Χατζημιχαήλ, Μαρία Ωρολογά.
Φωτογραφίες-βίντεο: Άννα Αγιαννίτη, Ειρήνη Αγιαννίτη, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Χρύσα Χατζημιχαήλ.
Ο εκθεσιακός χώρος της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής: Μια σκηνή-τέντα
Σχεδιασμός: Λίλα Καρακώστα
Αυτή η ελαφριά, συναρμολογούμενη, πολυμορφική, μεταλλική κατασκευή σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως μια «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά –στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης της P.Q.23 -όσο και μεταφορικά- στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23. Όταν λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος ο θεατής μπορεί να την περιδιαβεί για να δει τα εκθεσιακά πανό ή να σταθεί και να παρακολουθήσει τα βίντεο των σχολών.
Κατά τη διάρκεια της P.Q. κάθε Σχολή/Τμήμα έχει με τη σειρά του μία μέρα για να παρουσιάσει πιο λεπτομερώς τα φοιτητικά πρότζεκτ ή τις ζωντανές δράσεις που σχεδιάστηκαν, χρησιμοποιώντας την κατασκευή με οποιονδήποτε παραστατικό ή άλλο ευφάνταστο τρόπο επιλέξει.
φωτογραφίες: Άλκης Ισχνόπουλος & Λίλα Καρακώστα
Στις 8 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο των “ζωντανών δράσεων”, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου, δημιούργησαν μια εφήμερη εικαστική εγκατάσταση.
Τα -περίπου 80- κολλάζ που είχαν φιλοτεχνηθεί στο πλαίσιο του πρότζεκτ Η πόλη και οι πόλεις, αναρτήθηκαν από τον σκελετό του εκθεσιακού περιπτέρου, μετασχηματίζοντας το ως όψη και δομή.
φωτογραφίες: Άλκης Ισχνόπουλος
ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών)
Επιβλέπων: Απόστολος Βέττας
Το πρότζεκτ Δύο άνθρωποι ψιθυρίζουν είναι εν εξελίξει και αναπτύσσεται μέσα στο πλαίσιο του εργαστηρίου Σκηνογραφίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Σκηνογραφία και Ενδυματολογία του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του Ομότιμου Καθηγητή Απόστολου Βέττα ως ένας πειραματισμός πάνω στη δημιουργία σκηνικών εικόνων με τη χρήση διάφορων μεθόδων, μηχανισμών και υλικών. Η κεντρική ιδέα στην οποία εστιάζει είναι η έννοια της μεταμόρφωσης. Οι Ευτυχισμένες μέρες του Beckett, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, Το παιχνίδι της σφαγής του Ιονέσκο, ποιήματα του Σαχτούρη και πολλά ακόμη θεατρικά κείμενα, ποιήματα, πεζά, καθώς και η μυθολογία ενέπνευσαν την ιστορία και τις εικόνες που δημιουργούνται επί σκηνής.
Όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν την τελική παράσταση, από την αισθητική των εικόνων, τη μουσική και τα σκηνικά αντικείμενα, μέχρι τη σκηνοθεσία και την υποκριτική, διαμορφώνονται μέσω της διαδικασίας του πειραματισμού.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στη δημιουργία προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία και δουλεύουν σε ομάδες με τελικό στόχο μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική σύνθεση. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός εναλλάσσονται στις αρμοδιότητες που απαιτεί η δημιουργική διαδικασία και η διαχείριση της οργάνωσης βιώνοντας έτσι τη συνολική εμπειρία της θεατρικής παραγωγής.
Επιβλέπων Απόστολος Βέττας Ομότιμος καθηγητής σκηνογραφίας
Σύμβουλος κατασκευών Ολυμπία Σιδερίδου
Φοιτήτριες/φοιτητές: Ζωή Βεζύρη, Ελένη Ζωγράφου, Αννέτα Ιμπρισίμη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Χριστίνα Νικολαΐδου, Μαρίνα Ντολτσέττι, Λήδα Σιμώτα-Ελ Τζαγιούσι, Ανδρονίκη Τσαγκαράκου, Νίκος Τσελίκος
-
Επίσημος ιστότοπος της Ελληνικής Συμμετοχής στην PQ23: https://greeceatpq.gr/
Ιστότοπος διάχυσης σπουδαστικών εργασιών στο πλαίσιο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής: https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities/
To συλλογικό βίντεο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής: https://youtu.be/rd2itdN-qD0
-
φωτογραφίες: Άλκης Ισχνόπουλος