«Το θέατρο στο σχολείο» (2017-18): θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια στο ΕΚΘ, σε σχολεία και βιβλιοθήκες

Πρώτιστος στόχος του μαθήματος «Το Θέατρο στο Σχολείο» είναι η κατάλληλη παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση των μελλοντικών εκπαιδευτικών της θεατρικής αγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τη θεωρητική εμβάθυνση στις θεατροπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, πρακτικές και μεθόδους, η διδασκαλία του μαθήματος περιλάμβανε τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής, που πραγματοποιήθηκε σε σειρά 90λεπτων επισκέψεων σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Αυτή η βιωματική εμπλοκή σε επαγγελματικές δραστηριότητες βοήθησε τις ομάδες των φοιτητών να αναπτύξουν στοχασμό και διερευνητικές και συνεργατικές ικανότητες με στόχο πάντα τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Κάποια από τα σχολεία στα οποία διεξήχθησαν τα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια από φοιτητές του Τμήματος ήταν: 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Πυλαίας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου (Λύκειο Νέας Μεσήμβριας).

Οι βιβλιοθήκες στις οποίες διεξήχθησαν αντίστοιχα εργαστήρια ήταν: Βιβλιοθήκη 40 εκκλησιών, Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας, Βιβλιοθήκη Σ. Σταθμού,  Βιβλιοθήκη Τριανδρίας, Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης, Πρότυπη Σχολική βιβλιοθήκη, Παιδική Βιβλιοθήκη Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ανοίγματος της Σχολής στην κοινωνία και τις ανάγκες της, εγκαινιάστηκε φέτος στις εγκαταστάσεις του Τμήματος το Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου (ΕΚΘ). Το ΕΚΘ, διάρκειας 14 συνολικά δίωρων συναντήσεων, βασίστηκε στις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς  ήταν ανοιχτό στο κοινό της πόλης. Απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 7-10 και 11-14 ετών, η κάθε ομάδα αντίστοιχα και προτεραιότητα είχαν τα παιδιά από οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, τα θέματα που επιλέχτηκαν και αναλύθηκαν με θεατροπαδαγωγικές πρακτικές ήταν κοινωνικά: το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ευαισθητοποίηση κατά της κακοποίησης των ζώων, η προστασία του περιβάλλοντος, η πολύτιμη σχέση γονιών-παιδιών αποτελούν κάποια από τα θέματα που προσεγγίστηκαν στο ΕΚΘ.

Βασική επιδίωξη του ΕΚΘ ήταν να αποτελέσει έναν ερευνητικό χώρο ανάπτυξης στοχαστικών και συνεργατικών ικανοτήτων των μελλοντικών εκπαιδευτικών της θεατρικής αγωγής. Δείτε περισσότερα για το ΕΚΘ εδώ: https://www.thea.auth.gr/ethet/ergastirio-koinwnikou-theatrou/

Back

School of Drama - Faculty of Fine Arts - Auth | 122 Egnatia Str, 54622 Thessaloniki | Τ +30 2310 992 123-25 | F +30 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2025 School of Drama - Faculty of Fine Arts - Aristotle University of Thessaloniki | Developed by LineaDesign

School of Drama – Faculty of Fine Arts – Aristotle University of Thessaloniki