Ερευνητική ομάδα: Ευδοκία Δεληπέτρου, Αργύρης Ζαφείρης, Ιωάννα Λιούτσια, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Πλατων Μαυρομούστακος (ακαδ. σύμβουλος), Ελένη Παπάζογλου (Επιστημ. Υπεύθυνη έργου).
Ιανουάριος 2024 – Δεκέμβριος 2025
Περιοδολόγηση
Ως προς την ιστορία του θεάτρου:
α) από την ίδρυση των Επιδαυρίων και την παρεπόμενη ‘ηγεμονία’ του Εθνικού Θεάτρου στο τοπίο της λεγόμενης «αναβίωσης», στον πλουραλισμό των αρχών του 21ου αι.
β) από τη σταδιακή υποχώρηση του αιτήματος της «ελληνικότητας», που κλιμακώθηκε τη δεκαετία του 1980, στην ανάδυση περισσότερο κοσμοπολίτικων θεατρικών εγχειρημάτων, που κυριαρχούν τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αι.
Ως προς την πολιτική και πολιτισμική ιστορία:
α) από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα στην οικονομική άνθιση και την ‘καχεκτική δημοκρατία’ της δεκαετίας του 1950, στην ταραχώδη ‘άνοιξη’ της δεκαετίας του 1960 και, στη συνέχεια, την αρχή και το τέλος της χούντας.
β) από τη Συνθήκη του Σέγκεν (1990) και την ένταξη στην Ευρωζώνη (2001) (δύο ορόσημα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Ελλάδας) στις ποικίλες προκλήσεις και κρίσεις των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αι..
γ) από την ιδέα του νεοελληνικού ‘εξαιρετισμού’ και της έμμονης ‘ελληνικότητας’, στην ευφορία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και, στη συνέχεια, την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 και την πολικότητα συστημικού/αντισυστημικού που κυριαρχεί σήμερα (ένα διεθνές και όχι μόνον ελληνικό φαινόμενο).