Οι προσωπικές γεωγραφίες των νέων την εποχή της πανδημίας: μία θεατρική έρευνα

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση

Η έρευνα αξιοποιεί μεθοδολογίες και τεχνικές από τα σύγχρονα είδη περφόρμανς (ιδιοτοπική/site-specific περφόρμανς, περιπατητική παράσταση, εθνόδραμα, ψηφιακό θέατρο) για να διερευνήσει και να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο χώρος –δημόσιος και ιδιωτικός, υλικός και ψηφιακός– επηρέασε την καθημερινότητα και την εκπαιδευτική εμπειρία των νέων ανθρώπων την εποχή της πανδημίας. Ειδικότερα επιδιώκεται η διερεύνηση του βαθμού και του τρόπου με τον οποίο οι καθημερινές συνήθειες της καραντίνας (απομόνωση, κοινωνική απόσταση, διαδρομές για άσκηση ή για πρώτες ανάγκες) επανανοηματοδότησαν τον ιδιωτικό χώρο των νέων ανθρώπων και επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους με το δημόσιο χώρο.

Συνδέοντας άμεσα την έρευνα με τη διδασκαλία, το πρόγραμμα διεξάγεται σε άμεση συνάρτηση με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο πρακτικών μαθημάτων του Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη θεατρική πρακτική, παράλληλα με τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της, ενέχει έναν ερευνητικό και πιο συγκεκριμένα εθνοδραματικό χαρακτήρα, γιατί βασίζεται στις αφηγήσεις ανθρώπων και στην αποτύπωση της ανθρώπινης εμπειρίας στο παραστασιακό γεγονός. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το θέατρο ως μεθοδολογία η οποία παράγει στην πρόβα και στη συνέχεια αξιοποιεί στην παράσταση μια σειρά δεδομένων –αφηγήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παγωμένες εικόνες κ.ά– που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, για να δημιουργήσει παραστασιακό γεγονός από τις προσωπικές εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα εγγράφεται στη γενικότερη ενότητα της εφαρμογής του θεάτρου για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και στο νεοσύστατο πεδίο της εφαρμογής του θεάτρου ως μεθοδολογίας της κοινωνικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας τα δεδομένα παραστασιοποιούνται αντί να καταγράφονται. Σε αυτό το πλαίσιο, κεντρικό πλεονέκτημα συνιστά ότι το κοινό της έρευνας, εκτός από την επιστημονική κοινότητα, περιλαμβάνει πολίτες πέραν του ακαδημαΪκού περιβάλλοντος.

Χρηματοδότηση

Το έργο χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Ερευνών/ΕΛΚΕ, ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Δράσης για την Ενίσχυση της Ερευνητικής Δραστηριότητας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες για το έτος 2021.

 

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2025 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.