Η Τατιάνα Λιάνη έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία (ΒΑ) και Θεωρία της Λογοτεχνίας, Μεταφρασεολογία και Συγκριτική Γραμματολογία (ΜΑ) στο Α.Π.Θ και στη Freie Universität Berlin. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα «Ο μύθος της Βιέννης. Όψεις της Βιέννης (1880-1938) στον αυτοβιογραφικό λόγο» (υποτροφία Ι.Κ.Υ.). Έχει διδάξει ως επιστημονική συνεργάτις στο διατμηματικό μεταπτυχιακό «Μετάφραση και Διερμηνεία» του Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2013 διδάσκει στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον γερμανόφωνο πολιτισμό και την πρόσληψή του στην Ελλάδα, στην πολιτισμική εικονολογία και ειδικότερα στην εικόνα του Εβραίου στο θέατρο, στον (γυναικείο) αυτοβιογραφικό λόγο και τις σπουδές μνήμης και σε ζητήματα μεταφρασεολογίας. Σχετικά άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί βιβλία και θεατρικά έργα από τη γερμανική γλώσσα (Σνίτσλερ, Λέσσινγκ, Μπρεχτ, Κοκόσκα, Ρίλκε, Τσβάιχ, Έρπενμπεκ).
Από το 2003 είναι υπεύθυνη της σειράς «Γερμανόφωνοι συγγραφείς» στις Εκδόσεις Ροές, ενώ υπήρξε υπεύθυνη της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου για το θέατρο (2018-2019).
Ερευνητικά προγράμματα:
2024 – Επιστημονική υπεύθυνη – «Τοπία καταστροφής: 96%» – Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα – Εταίροι: Θέατρο LaJoven (Μαδρίτη) – Schaubühne am Lehniner Platz (Βερολίνο) – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) – Χρηματοδότηση: Stiftung Erinnerung, Verantwortung, Zukunft (Γερμανία)
https://www.ntng.gr/?lang=el-GR&page=2&production=58035&mode=31
2023 – Επιστημονική συντονίστρια – «Μνήμη και τέχνη: 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Θεσσαλονικιών Εβραίων» – Ημερίδα, θεματικοί περίπατοι, ηχητικά ντοκιμαντέρ παραστάσεις – Χρηματοδότηση: German Funds for the Future
Γραφείο: Κτίριο ΚΛΕΙΩ, 4ος όροφος.
e-mail: tatianaliani@thea.auth.gr
Ώρες συνεργασίας: Στο γραφείο ή μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από συνεννόηση με e-mail.
Διδασκόμενα μαθήματα
– Ο βιεννέζικος μοντερνισμός στη λογοτεχνία και το θέατρο
– Γκαίτε, Σίλλερ και ο κλασικισμός της Βαϊμάρης
– Το Βερολίνο του Μεσοπολέμου: Μια μητρόπολη των τεχνών
– Αυτοβιογραφικός λόγος: Η περίπτωση της θεατρικής αυτοβιογραφίας
– Η εικόνα του Εβραίου στο θέατρο: Από τον Μάρλοου στον Κλεμέντι
– Λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση (σεμινάριο)
– Γυναικείες αυτοβιογραφίες (σεμινάριο)