Σκηνογραφία – Ενδυματολογία

Φροντιστηριακά Αντικείμενα 2024

Διδάσκουσα: Ολυμπία Σιδερίδου

Συμμετοχή του Τμήματος Θεάτρου στα 59α Δημήτρια και ειδικότερα στο μουσικό φεστιβάλ Kapani Project στις 5 & 6/10/2024
Στα πλαίσια του μαθήματος του Τμήματος Θεάτρου Φροντιστηριακά Αντικείμενα (εαρινό εξάμηνο 2023-2024), το οποίο παρακολούθησαν και φοιτητές/τριες από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ., κατασκευάστηκαν υπερμεγέθη κεφάλια από μαλακό υλικό και ύφασμα με σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εφαρμογή μεγαλύτερων σε μέγεθος κατασκευών.
Μία ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές, συγγενείς και φίλους περπάτησε από το κτήριο όπου στεγάζονται τα εργαστήρια της σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου έως την ιστορική αγορά Καπάνι.

Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΥΣΛΗΣ

 

Εργασίες των φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεάτρου 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΒΕΖΥΡΓΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΔΑΜΗΤΡΑ
ΛΕΔΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΜΙΤΣΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΟΥΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΝΤΙΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΡΟΔΑΦΙΚΑ ΡΑΦΑΕΛΛΑ
ΣΑΡΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΧΡΟΥΣΗ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ALESSANDRA TUDISCO
GORSKA GABRIELA
WIESTAWSK MAJA

και των φοιτητών/τριών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών 

ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΑΡΓΥΡΗ
ΜΗΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΜΟΡΦΙΔΟΥ ΦΑΙΔΡΑ
ΜΠΑΛΛΑ ΜΥΡΤΩ
ΜΠΕΝΕΚΟΥ ΑΜΑΛΙΑ
ΟΥΣΛΗ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ
ΠΑΝΗΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΡΩΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΤΣΕΛΕΚΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΤΟΥ

 

Ελεύθερο σχέδιο ΙΙ-Χρώμα

Διδάσκουσα: Ολυμπία Σιδερίδου

Σεμινάριο-συνεργασία του Τμήματος Θεάτρου με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστήμιου στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής

Τίτλος σεμιναρίου: Το θέμα του ελέγχου και τα μηνύματα του υποσυνείδητου κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός αυθόρμητου έργου τέχνης

Σύνδεσμος βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=WTriLnYRKmU

Στις 22/03/2022 και 29/03/2022 πραγματοποιήθηκε διήμερο σεμινάριο στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. από τη Μάρθα Γωγάκου, απόφοιτη του Τμήματος και υποψήφια διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι “Το υποσυνείδητο ως μέσο έκφρασης της τυχαιότητας σε πειραματικές μορφές τέχνης” και έχει θεωρητικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα (Practice based research).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΙ-ΧΡΩΜΑ με διδάσκουσα την Ολυμπία Σιδερίδου και την εποπτεία της Καθηγήτριας Σκηνογραφίας Λίλας Καρακώστα (εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου), με την καθοδήγηση του επιβλέποντα της διατριβής Άγγελου Φλώρου, Επίκουρου Καθηγητή (εκ μέρους του Τμήματος Τεχνών  Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου) και με την πολύτιμη βοήθεια των θεατροπαιδαγωγών  Άβρας Αυδή και Μελίνας Χατζηγεωργίου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών.

Κατά την πρώτη μέρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες κλήθηκαν, με τη χρήση πρωτότυπων τεχνικών όπως live καταγραφή και προβολή της συμπεριφοράς ρεόντων χρωμάτων πάνω σε κινούμενη επιφάνεια, να δημιουργήσουν ολιγόλεπτα βίντεο με ή χωρίς αφήγηση. Τη δεύτερη ημέρα έγινε η παρουσίαση και συζήτηση επί των έργων που προέκυψαν.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με το θέμα της δημιουργικής διαδικασίας και του ρόλου του υποσυνείδητου, οι απαντήσεις των οποίων θα καταγραφούν με σκοπό τη χρήση τους στη σχετική έρευνα της διδακτορικής διατριβής.

 

 

Ενδυματολογία – σύνθεση 2019

διδάσκουσα: Χ. Μάντακα

Περιεχόμενο μαθήματος: Ανάλυση, σχεδιασμός και σύνθεση δισδιάστατων και τρισδιάστατων μακετών για την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του L. Caroll με απώτερο στόχο τη συμμετοχή του Τμήματος στην Έκθεση Quadrenniale της Πράγας.

Ο σχεδιασμός για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου αποτέλεσε το περιεχόμενο των μαθημάτων ενδυματολογίας του τρέχοντος έτους. Οι φοιτήτριες πειραματίστηκαν με διάφορα σχεδιαστικά μέσα και αξιοποίησαν μια ποικιλία τεχνικών και υλικών κατασκευής  για την εκπόνηση των μακετών. Μετά από έρευνα και ανάλυση του δραματολογικού υλικού επιχείρησαν να εμπλουτίσουν τις ερμηνευτικές  προσεγγίσεις του έργου μέσω καινοτόμων λύσεων στα ζητήματα του ενδυματολογικού σχεδιασμού.

Συμμετείχαν οι φοιτήτριες:
Σεμίνα Τσούμα, Πετρή Καραδημητρίου, Κωνσταντίνα Μπάτζιου, Ζωή Κατσαρέα, Μαρία Ευαγγελοπούλου, ‘Αννα Παναγιωτίδου, Εύα Κουρελιά, Λυδία Λευκοπούλου, Αλίκη Σπανουδάκη, Χαρά Γεωργάκη, Ελένη Σάμπρη, Αλεξία Βούσβουρα, Αννέτα Ιμπρισσίμη, Δάφνη Παπαστράτη.

Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Χασιώτη, Στέργιος Πρώιος

Μακέτα

Διδάσκουσα: Λίλα Καρακώστα

Σκηνογραφικές κατασκευές, Άμλετ

Διδάσκοντες: Λίλα Καρακώστα, Κώστας Δημητριάδης, Στέργιος Πρώιος.

Το μάθημα κατέληξε σε παράσταση, με τη συνεργασία των μαθημάτων Υποκριτική V και VII.

Σχεδιασμός σκηνικών και κοστουμιών: Αγγελική Βαστάκη, Κατερίνα Βαφειάδη, Ελίνα Ευταξία, Ματίνα Ευθυμιάδου, Μαρία Κάρλου, Μαρίνα Κόντα, Θεώνη Κώστογλου, Ειρήνη Μπουτάρη, Έλζα Ογκνιάνοβα, Μαριέττα Πανίδου και τον φοιτητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιώργο Σαλπιγκίδη.
Φωτισμοί: Μαρίνα Κόντα, Κατερίνα Βαφειάδη
Οργάνωση παραγωγής: Ελίνα Ευταξία, Ειρήνη Μπουτάρη
Σχεδιασμός αφίσας: Μαριέττα Πανίδου

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.